Mano Gargždai



Amino rūgščių nauda: ar padeda palengvinti raumenų skausmą?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Amino rūgštys – tai būtinosios medžiagos, neatsiejamos nuo kiekvieno, ypač sportuojančio žmogaus, dietos. Jos yra baltymų statybiniai blokai, kurie padeda organizmui atlikti įvairias funkcijas, įskaitant raumenų augimą ir atsistatymą po fizinio krūvio. Tačiau ar amino rūgštys gali padėti palengvinti raumenų skausmą? Šiame straipsnyje nagrinėjame amino rūgščių naudą ir jų vaidmenį mažinant raumenų skausmą bei uždegimą.

 

Kas yra amino rūgštys?

Amino rūgštys yra organiniai junginiai, kurie sudaro baltymus. Yra 20 skirtingų amino rūgščių, kurios gali būti suskirstytos į būtinąsias ir nebūtinąsias. Būtinosios amino rūgštys yra tokios, kurių organizmas pats negamina, todėl jos turi būti gaunamos iš maisto. Nebūtinosios amino rūgštys gali būti sintezuojamos organizme.

 

Amino rūgščių vaidmuo mažinant raumenų skausmą

Amino rūgštys, ypač šakotosios grandinės amino rūgštys (BCAA), yra svarbios raumenų atsistatymui po fizinio krūvio. BCAA, įskaitant leuciną, izoleuciną ir valiną, padeda skatinti baltymų sintezę raumenyse, mažina raumenų nuovargį ir gali padėti sumažinti uždegimą bei skausmą po treniruočių.

 

Moksliniai tyrimai

Moksliniai tyrimai rodo, kad BCAA ir kitų būtinųjų amino rūgščių vartojimas gali sumažinti raumenų pažeidimus ir skausmą po intensyvaus fizinio krūvio. Pavyzdžiui, viename tyrime dalyviai, vartoję BCAA papildus, pranešė apie mažesnį raumenų skausmą po treniruočių, palyginti su placebo grupe.

 

Kaip amino rūgštys veikia raumenų atsistatymą

Amino rūgštys veikia tiesiogiai įsitraukdamos į baltymų sintezę, kuri yra būtina raumenų atsistatymui ir augimui. Jos taip pat padeda reguliuoti raumenų audinio uždegimą, kuris gali atsirasti dėl mikrotraumų, patiriamų treniruotės metu. Mažindamos uždegiminę reakciją, amino rūgštys gali prisidėti prie greitesnio atsistatymo ir mažesnio skausmo.

 

Amino rūgščių šaltiniai

Amino rūgštis galima gauti tiek iš gyvūninių, tiek iš augalinių baltymų šaltinių. Mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pieno produktai yra puikūs visų būtinųjų amino rūgščių šaltiniai. Vegetarai ir veganai gali gauti reikiamas amino rūgštis iš įvairių augalinių šaltinių, tokių kaip pupelės, lęšiai, kviečiai ir riešutai, tačiau jiems svarbu vartoti įvairią mitybą, kad gautų visų būtinųjų amino rūgščių.

 

Amino rūgščių papildai

Nors geriausia gauti amino rūgštis iš subalansuotos mitybos, kai kuriais atvejais gali būti naudingi amino rūgščių papildai. Tai ypač aktualu sportininkams ir tiems, kas intensyviai treniruojasi, nes jų poreikis amino rūgštims gali būti didesnis nei įprastai. Papildai gali padėti užtikrinti pakankamą būtinųjų amino rūgščių kiekį, reikalingą optimaliam raumenų atsistatymui ir augimui.

Amino rūgštys yra labai svarbios norint išlaikyti optimalią sveikatą ir fizinę būklę, ypač sportuojant. Jos ne tik padeda atstatyti ir auginti raumenis, bet ir gali mažinti uždegimą bei skausmą po treniruočių. Įtraukiant į savo dietą pakankamai amino rūgščių, tiek iš maisto, tiek galbūt iš papildų, galima pagerinti atsistatymo procesus ir mažinti raumenų skausmą, taip prisidedant prie sveikesnio ir aktyvesnio gyvenimo būdo.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 83 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,