Mano Gargždai



Kovos su įbrėžimais ir įlenkimais paslaptys, kaip išsaugoti automobilį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Unsplash.com nuotr. Asociatyvi Unsplash.com nuotr.

Automobilio išvaizda yra jo vizitinė kortelė. Deja, net ir atsargiausias vairavimas neišgelbsti nuo įbrėžimų ir įlenkimų, kurie gadina automobilio estetiką ir mažina jo vertę. Neskubėkite atsisveikinti su įspūdinga pinigų suma automobilių remonto dirbtuvėse - daugelį kėbulo problemų galite išspręsti patys.

 

Įbrėžimai: nuo lengvų įbrėžimų iki gilių įbrėžimų

Negilius įbrėžimus, pažeidžiančius tik dažų dangą, galima pašalinti poliravimo pasta. Pastos pasirinkimas priklauso nuo pažeidimo laipsnio: abrazyvinės pastos padės susidoroti su rimtesniais įbrėžimais, o apdailos pastos suteiks poliruojamai vietai blizgesio.

Lietuvoje yra platus įvairių gamintojų poliravimo pastų asortimentas. Automobilių dalių parduotuvėse ir prekybos centruose galima rasti tokių prekių ženklų, pvz.:

  • „Sonax“
  • „Turtle Wax“
  • „Meguiar's“
  • „Koch Chemie“
  • 3M

Rinkdamiesi pastą atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodymus ir suderinkite ją su savo automobilio dažų tipu.

Gilesniems įbrėžimams, kurie per dažus prasiskverbia iki metalo, reikės naudoti specialius pieštukus arba korektorius. Lietuvoje jų galite įsigyti automobilių parduotuvėse, taip pat didelėse internetinėse parduotuvėse.

Svarbu: prieš naudodami korektorių, kruopščiai nuriebalinkite įbrėžimo paviršių.

 

Įlenkimai: ištraukiami be dažymo

Nedidelius įlenkimus, kurie nepažeidė dažų, galite pabandyti ištraukti patys. Jums prireiks specialių vakuuminių siurbtukų arba PDR (Paintless Dent Repair) įrankių rinkinio.

PDR rinkinių galima įsigyti specializuotose įrankių parduotuvėse arba užsisakyti internetu.

Svarbu: šis metodas tinka tik negiliems įlenkimams!

Darbo etapai:

  1. Nugremžkite paviršių.
  2. Pašildykite įdubimą plaukų džiovintuvu arba degikliu (būkite atsargūs!).
  3. Priklijuokite siurbtuką prie įdubimo centro.
  4. Tolygiai traukite siurbtuką į viršų, kol įdubimas išnyks.
  5. Atvėsinkite apdorotą vietą.

 

Savarankiškas automobilio dažymas, privalumai, trūkumai ir spąstai.

Automobilio dažymas yra varginantis, bet viliojantis užsiėmimas: galite atnaujinti savo automobilio išvaizdą ir sutaupyti nemažai pinigų.

Ar verta pačiam imtis teptuko ar purkštuvo ir dažyti automobilį? Sužinokime, kokie yra savarankiško dažymo Lietuvoje privalumai ir trūkumai.

Privalumai:

  • Tai bene pagrindinis argumentas už savadarbį dažymą. Jums nereikės mokėti už automobilių remonto dirbtuvių darbą, o išlaidos medžiagoms bus daug mažesnės.
  • Kokybės kontrolė: būsite atsakingi už kiekvieną darbų etapą, naudodami tik tas medžiagas, kurios, jūsų manymu, yra tinkamiausios.
  • Unikalus dizainas: niekas neriboja jūsų fantazijos! Automobilį galite nudažyti bet kokia spalva, pritaikyti piešinį ar net sukurti savo išskirtinę spalvą.

Trūkumai:

  • Sudėtingumas: dažymas yra kelių etapų procesas, reikalaujantis specialių įgūdžių, žinių ir patirties. Klaidos bet kuriame iš etapų gali lemti apgailėtiną rezultatą.
  • Įranga: reikės ne tik dažų, bet ir įrankių: dažų purkštuvo, kompresoriaus, šlifuoklio, apsauginių akinių, respiratoriaus ir kt.
  • Laikas: savarankiškas dažymas yra daug darbo reikalaujantis procesas, kuris gali užtrukti kelias dienas ar net savaites.
  • Rezultatas: net ir dedant visas pastangas, ne visada pavyksta pasiekti profesionalaus lygio dažymo darbų.

Spąstai:

  • Medžiagų pasirinkimas: Lietuvoje yra platus dažymo medžiagų asortimentas. Svarbu pasirinkti savo automobiliui tinkamus dažus, gruntą, tirpiklius ir kitas medžiagas.
  • Paviršiaus paruošimas: prieš dažant kėbulą reikia kruopščiai paruošti: pašalinti rūdis, išlyginti paviršių, sutvarkyti įbrėžimus ir įlenkimus.
  • Dažymo kamera: geriausia dažyti specialioje dažymo kameroje, kurioje sudarytos optimalios darbo sąlygos.
  • Technologijos laikymasis: būtina griežtai laikytis dažymo proceso, įskaitant kiekvieno sluoksnio džiūvimo laiką.

 

Kėbulo apsauga, plėvelės ir dangos

Visiškai uždengti automobilį plėvele – brangus, bet veiksmingas sprendimas. Vinilinė arba poliuretano plėvelė apsaugo kėbulą nuo įbrėžimų, įskilimų, smėliavimo ir net nedidelių avarijų.

Lietuvoje daugelis automobilių remonto dirbtuvių teikia automobilio apklijavimo plėvele paslaugas. Paslaugos kaina priklauso nuo automobilio dydžio ir modelio, taip pat nuo naudojamos plėvelės rūšies.

Privalumai:

  • Patikima apsauga: plėvelė atlaiko didelį mechaninį poveikį.
  • Gamyklinių dažų išsaugojimas: plėvelė nepažeidžia dažų dangos, kai ji išmontuojama.
  • Estetika: plėvelė gali būti blizgi, matinė, su spalvotu efektu, imituoti anglies ar medienos tekstūrą.

Minusai:

  • Didelė kaina: viso automobilio apklijavimas plėvele gali kainuoti pusę jo vertės.
  • Sudėtingas montavimas: kokybiškam dengimui reikia patirties ir specialios įrangos, todėl geriau kreiptis į profesionalus.
  • Smulkių pažeidimų nematomumas: po plėvele įbrėžimų ir įskilimų vis tiek bus, tačiau jie nebus tokie ryškūs.

Svarbu:

  • Ne visos plėvelės yra vienodos.
  • Prieš vyniodami atidžiai ištirkite, ką siūlo skirtingos įmonės.
  • Įsitikinkite, kad gausite darbų garantiją.

 

Plėvelių ir dangų tipai

Automobilio apsauginės plėvelės skirstomos į kelis tipus, kurių kiekvienas pasižymi savitomis savybėmis. Vinilinės plėvelės idealiai tinka visiškai ar iš dalies pakeisti automobilio spalvą ir apsaugoti nuo nedidelių pažeidimų. Poliuretano plėvelės yra skaidrios, storesnės ir veiksmingos nuo smūgių bei įbrėžimų. Kainos svyruoja nuo ekonomiškų iki brangių variantų, priklausomai nuo gamintojo ir medžiagos kokybės.

 

Bamperių dengimas plėvele

Pagal informaciją iš svetainės automobiliudalys24.lt kad bamperių padengimas plėvele gali gerokai sumažinti smulkių eismo įvykių, smūgių akmenimis ir kitų abrazyvinių poveikių sukeltų pažeidimų riziką. Plėvelė tarnauja kaip barjeras, apsaugantis dažus ir patį buferį nuo įbrėžimų ir įskilimų. Tai ypač svarbu automobiliams, eksploatuojamiems miestuose, kur nedideli pažeidimai yra dažnas reiškinys. Be to, plėvelė padeda sutaupyti pinigų būsimam remontui, nes apsaugo nuo rimtesnių kėbulo pažeidimų.

 

Pilnas automobilio padengimas

Visiškas automobilio padengimas apsaugine plėvele užtikrina maksimalų dažų dangos išsaugojimą. Tai apima apsaugą nuo UV spindulių, cheminių medžiagų, smulkių įbrėžimų ir įskilimų. Be to, tokia plėvelė palengvina automobilio priežiūrą, nes nuo lygaus paviršiaus lengviau nuplaunami nešvarumai ir dulkės. Trūkumas gali būti didelė kaina ir sudėtingas montavimas, kuriam reikia profesionalaus požiūrio.

 

Plėvelės pasirinkimas

Renkantis plėvelę automobilio kėbului, verta atkreipti dėmesį į kelis aspektus: plėvelės tipą (poliuretano ar vinilo), storį, spalvą ir atsparumą UV spinduliams. Poliuretano plėvelės geriau apsaugo nuo fizinių pažeidimų, o vinilinės plėvelės suteikia daugiau spalvų ir tekstūros galimybių. Atsižvelkite į savo automobilio eksploatavimo sąlygas: aktyviai važinėjant mieste geriau rinktis storesnę ir patvaresnę plėvelę.

 

Filmų kainų diapazonas

Apsauginių plėvelių automobiliams kainos gali labai skirtis. Ekonomiškos vinilinės plėvelės kainuoja nuo 150 JAV dolerių, o aukštos klasės poliuretano plėvelės, priklausomai nuo prekės ženklo ir specifikacijos, gali kainuoti iki 1 500 JAV dolerių ar daugiau. Į kainą paprastai įeina tik pati plėvelė, neatsižvelgiant į montavimo darbus, kurie taip pat gali sudaryti nemažą bendros kainos dalį.

 

Plėvelės alternatyvos

Automobilio kėbulo apsaugai plėvelės alternatyvos yra skystas stiklas ir keraminės dangos. Skystas stiklas sukuria lygią, cheminėms medžiagoms atsparią apsauginę plėvelę, kuri gali tarnauti nuo vienerių iki trejų metų. Keraminės dangos užtikrina dar didesnį patvarumą ir apsaugą nuo UV spindulių bei pagerina hidrofobines savybes. Abu variantai užtikrina aukštą apsaugos lygį ir pagerina automobilio išvaizdą, tačiau jie kainuoja brangiau nei tradicinės vinilinės plėvelės.

Geriausias sprendimas – plėvele apklijuoti pažeidžiamiausias kėbulo dalis: buferius, variklio dangtį, galinio vaizdo veidrodėlius ir slenksčius.

 

Kruopšti priežiūra – raktas į grožį

Nepamirškite, kad prevencija visada pigesnė už remontą. Reguliariai plaukite automobilį, naudokite kokybiškas kėbulo apsaugos priemones, atsargiai parkuokite automobilį, ir jūsų geležinis žirgas ilgus metus džiugins jus nepriekaištinga išvaizda.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 762 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,