Mano Gargždai



Kas yra parvovirusinė infekcija ir kaip jos apsisaugoti?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Šios infekcijos sukėlėjas yra B19 parvovirusas, serga tik žmonės.

 

Simptomai

Susergama praėjus 5–15 dienų nuo užsikrėtimo. Vaikams B19 parvovirusinė infekcija dažniausiai pasireiškia kaip infekcinė eritema (odos paraudimas dėl uždegimo). Iki bėrimo gali būti neaukšta temperatūra. Iš pradžių parausta skruostai, vėliau atsiranda rožinių dėmelių ir papulių (standus odos iškilimas). Išberiamos galūnės ir liemuo. Blykštant bėrimo elementams iš centro, susidaro tinklelį ar nėrinius primenantis vaizdas. Jis laikosi 1–2 savaites. Tai dažniau pasitaiko vaikams nei suaugusiems.

Parvovirusas B19 gali plisti nuo žmogaus žmogui per kvėpavimo takų lašelius, per kraują arba kraujo produktus, nėštumo metu (nuo motinos kūdikiui).

Asmuo yra labiausiai užkrečiamas ankstyvoje infekcijos stadijoje, kai paprastai jam pasireiškia karščiavimas arba į peršalimą panašūs simptomai. Pasireiškus vėlesniems simptomams (bėrimui, sąnarių skausmui) užkrečiamumo tikimybė maža, todėl dažniausiai saugu grįžti į darbą ar mokyklą.

Liga pavojinga besilaukiančioms moterims, imlioms šiam virusui, kurios yra iki 20 nėštumo savaitės, virusas gali sukelti persileidimus arba vaisiaus vandenligę. Taip pat šis virusas yra pavojingas asmenims, turintiems kraujotakos sutrikimų, imunosupresinės būklės asmenims. Apie 20 proc. atvejų yra besimptomiai.

Parvovirusinė infekcija nėra įtraukta į Užkrečiamųjų ligų ar susijusių specialiųjų sveikatos problemų, registruojamų asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigose, sąrašą (1 priedas https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.204745/asr), todėl gydytojai, įtarę ir/ar nustatę šią infekciją neturi pareigos teikti informacijos NVSC. Tad informacijos apie sergamumo šia infekcija mastą Lietuvoje nėra.

 

Kaip apsisaugoti?

Skiepų nuo šio viruso nėra, todėl rekomenduojama laikytis kasdienių prevencinių priemonių:

•   dažnai plaukite rankas muilu ir vandeniu;

•   kosėdami ar čiaudėdami užsidenkite burną ir nosį;

•   venkite neplautomis rankomis liesti akis, nosį ir burną;

•   venkite artimo kontakto su sergančiais žmonėmis;

•   likite namuose, kai sergate.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 674 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,