Mano Gargždai



Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos renginyje – reklamos kalbos įdomybės ir gausybė apdovanojimų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Antradienį J. Lankučio viešojoje bibliotekoje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Renginio metu apdovanotos įmonės, patekusios į gražiausių lietuviškų pavadinimų Klaipėdos rajono dešimtuką, bei mokytojai lituanistai ir mokiniai – reklamos projektų konkurso laureatai, gilintasi į reklamos kalbos subtilybes.

 

Minint 120-ąsias Spaudos atgavimo metines renginio metu daug dėmesio skirta lietuvių, kaip valstybinės kalbos, raidai. Pasidžiaugta, kad prie lietuvių kalbos išsaugojimo prisideda ir verslas, kurdamas gražius lietuviškus pavadinimus. Tad ir šiemet antrą kartą rinkti gražiausi lietuviškų Klaipėdos rajono įmonių pavadinimai10 pavadinimų iš kelių šimtų registruotų per pastaruosius dvejus metus ir 64 taisyklingų lietuviškų išrinko komisija, už juos dar balsavo ir visuomenė.Konkurso laureatais tapo pavadinimai MB „Žvirblio puota“, šiemet patekusi ir į respublikinį dešimtuką, MB „Skaičių saulė“, UAB „Pikta višta“, į dešimtuką (abėcėlės tvarka) pateko MB „Auksinė kėdutė“, MB „Baltų kalvė“, MB „Gintarinė suknelė“, MB „Medonešis“,  MB „Pamario lizdas“, IĮ „Sazano ūsai“, UAB „Sodų sodas“, MB „Šventinis stebuklas“.

Buvo perskaitytas ir Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko Audriaus Valotkos sveikinimas.

„Įmonės pavadinimas atskleidžia gimtosios kalbos ar tarmės grožį, iš naujo atveria lietuvišką tautosakos lobyną, sužiba kalambūrais ir metaforomis. Įmonės steigėjai pavadinime atskleidžia ir patys save: jie yra išradingi, nuoširdūs, džiaugsmingi, šmaikštūs ir kūrybiški“, – konkurso dalyviams padėką išreiškė A. Volotka.

Renginio metu padėkota ir mokytojams lituanistams:

  • Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai ekspertei Rasai Rusteikienei – už mokinių teatrinių gebėjimų, raiškiojo žodžio, kūrybiškumo, meilės kalbai ir gimtajam kraštui ugdymą. 
  • Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai metodininkei Zofijai Vaitkuvienei – už kūrybišką darbą organizuojant netradicines pamokas, aktyvų dalyvavimą rajoniniuose ir respublikiniuose konkursuose su mokiniais, meilės kalbai ir gimtajam kraštui ugdymą.
  • Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos  lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai metodininkę Aurelijai Daugėlienei – už mokinių teatrinių gebėjimų, raiškiojo žodžio, kūrybiškumo, meilės kalbai ir gimtajam kraštui ugdymą. 
  • Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai metodininkei Irenai Juciuvienei – mokinių teatrinių gebėjimų, raiškiojo žodžio, kūrybiškumo, meilės kalbai ir gimtajam kraštui ugdymą.

Dar prieš renginį dalyvauti reklamos projekto konkurse „Mano verslas lietuviškai“ buvo kviesti ir vyresniųjų klasių mokiniai. Jie kūrė reklamų projektus, kuriuose stengėsi parodyti savo verslumo, įvaizdžio formavimo, dizaino kūrimo gebėjimų, taip pat ir taisyklingos kalbos įgūdžius.

Šio konkurso laureatėmis tapo Rasos Rusteikienės mokinės Beatričė Gadeikytė ir Deimilė Jokštaitė. Diplomai taip pat įteikti Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos III klasės mokiniui Edvardui Rumšai, IV klasės mokinei Akvilei Giaštautaitei bei Kretingalės pagrindinės mokyklos 10 klasės mokinei Filomenai Sungailaitei.

Renginio metu pažvelgta ir į gana specifinę kalbos sritį – reklamos kalbą. Klaipėdos universiteto ir Klaipėdos valstybinės kolegijos docentė dr. Daiva Pagojienė supažindino su adresanto ir adresato santykio kaita „Aušros“, „Varpo“ ir šiuolaikinėse lietuvių, ispanų bei norvegų reklamose, o Priekulės laisvės kovų ir tremties muziejaus istorikė Sabina Vinciūnienė pasakojo, ką apie reklamą byloja Priekulės mūrai.

Renginį organizavo ir vedė Klaipėdos rajono savivaldybės kalbos tvarkytoja Daiva Beliokaitė. Renginio dalyviai galėjo susipažinti ir su Gargždų krašto muziejaus suruošta paroda „Reklama lietuviškoje periodikoje XX a. pirmoje pusėje“.

Dėkojame rėmėjams: Valstybinei lietuvių kalbos komisijai, „Drevernos uostui“, Gargždų turizmo informacijos centrui, Gargždų krašto muziejui, kino teatrui „Minija“, Klaipėdos rajono laikraščiui „Banga“, informaciniam rėmėjui portalui „Mano Gargždai“.

Akimirkos iš renginio ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 71 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,