Mano Gargždai



Muziejuje atidaryta skulptoriaus Algirdo Boso paroda

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Algirdas Bosas parodos dalyviams atskleidė kuriozines situacijas savo kūryboje. S.Ulvikienės nuotr. Algirdas Bosas parodos dalyviams atskleidė kuriozines situacijas savo kūryboje. S.Ulvikienės nuotr.

 Gegužės 13-osios vakarą, penktadienį, Gargždų krašto muziejuje vyko skulptoriaus Algirdo Boso autorinių darbų parodos „Medaliai, skulptūra, piešiniai“ atidarymas.

 

Ekspozicijoje – apie 80 medalių, skirtų didikams, rašytojams, poetams, dailininkams, švietėjams ir kitiems lietuvių kultūros ir visuomenės veikėjams atminti.

Algirdas Bosas parodos atidaryme atskleidė, kad medaliai įprastai yra kuriami taip, kad tilptų delne, tik parodose jų dydis priklauso nuo autoriaus sumanymo, tad jie gali būti ir didesni. Tiek vienokių, tiek kitokių galima išvysti Gargždų krašto muziejaus ekspozicijoje, kurią taip pat papildo skulptūros, piešiniai. Skulptorius dėkojo muziejaus darbuotojams už itin gražų kiekvieno eksponato pateikimą.

Susirinkusiesiems į pristatymą menininkas trumpai atskleidė kūrybinių darbų pradžią.

„Anksčiau ar vėliau būtų pratrūkę, – apie vidinį norą kurti sakė A.Bosas. – Man labai atsitiktinai viskas susiklostė: pasiūlė važiuoti į tarptautinę medalių stovyklą Jūrmaloje, nes vienas asmuo negalėjo vykti.  Buvau ką tik „iškeptas“, nežinojau, nuo ko pradėti. Padariau vieną iš pirmųjų medalių, skirtą V.Mačerniui, – nuo to ir prasidėjo“.

Darbų autoriaus teigimu, kūryboje būta ir kuriozinių situacijų. Jis pasakojo, kad kartą reikėjo padaryti medalį poetei Aldonai Veščiūnaitei. Skulptorius, prieš pradėdamas kiekvieną medalį, skaito apie iškilias asmenybes, susipažįsta su jų kūryba. Atsivertęs enciklopediją, jis rado ir Veščiūnaitės nuotrauką, kurią žadėjo „perkelti“ į medalį. Tik pradėjus skaityti plačiau paaiškėjo, kad ten visai ne poetės, bet kitos lietuvės Veščiūnaitės, dalyvavusios Latvijos nepriklausomybės kovose, portretas.

„Visai nedaug trūko, kad būtų iškalta ne ta moteris“, – su šypsena įvykį prisiminė A.Bosas.

Paradoksalu ir tai, kad rašybos klaida buvo įsivėlusi medalyje, skirtame žymiam lietuvių kalbininkui.

Skulptorius atskleidė, kad dar tiek pat medalių tūno po lova, tad muziejui derėtų praplėsti patalpas.

Susirinkusiuosius ir autorių sveikino Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kanauninkas Jonas Paulauskas dėkojo skulptoriui už parapijos titulo – šv. arkangelo Mykolo skulptūrą, pastatytą virš Gargždų bažnyčios paradinio įėjimo.

A.Boso darbais džiaugėsi ir sveikino Vladimiras Jarmolenko – Lietuvos Respublikos Aukščiausios tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras, Stasys Vaitiekūnas – profesorius habilituotas daktaras, svečiai iš Kauno bei Klaipėdos.

Parodoje taip pat galima išvysti ir Gargždų futbolo 50-mečiui sukurtą skulptūros „Banga“, kuri turėtų atsirasti skverelyje šalia Gargždų „Minijos“ kino teatro, analogą. Paroda bus eksponuojama iki birželio 16 d.

 

Apie skulptorių Algirdą Bosą

Algirdas Bosas gimė 1943 m. kovo 9 d. Kėdainiuose. 1972 m. baigė Valstybinį dailės institutą keramikos ir skulptoriaus specialybę. Gyveno ir dėstė Panevėžyje, vėliau persikėlė į Klaipėdą, o dabar gyvena Gargžduose.

Nuo 1973 m. dalyvauja parodose. Skulptoriui skirta II ir I Pabaltijo medalių trienalės premija, jis apdovanotas Lietuvos dailininkų sąjungos auksiniu ženkleliu už metų kūrybinius pasiekimus, skulptūrą „Ilgesio paukštė“.

Nuo 1976 m. kuria Lietuvos istorijos ir kultūros veikėjų atminimą įamžinančius medalius, o atkūrus nepriklausomybę – jubiliejines monetas, proginius ženklus ir žymenis. Menininko darbai pasklidę ne tik Lietuvoje, jie pasiekė Norvegiją ir Pietų Korėją.

 

Atidarymo akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 295 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,