Mano Gargždai



Kokios yra judesio daviklių rūšys?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Rinkoje yra kelių tipų judesio daviklių, įskaitant mikrobangų daviklį, infraraudonųjų spindulių judesio daviklį lazerinį ir ultragarsinį daviklį. Jų pagrindinė funkcija yra ta pati, tačiau jie skiriasi keliomis svarbiomis savybėmis, kurios lemia tam tikrų tipų detektorių naudojimą įvairiose situacijose.

 

Kaip skirstomi judesio davikliai?

Judesio davikliai gali būti skirstomi įvairiais būdais – kiekvienas iš jų atsižvelgia į skirtingus kriterijus:

  • veikimo būdas (pasyvus arba aktyvus),
  • naudojama technologija (infraraudonųjų spindulių judesio daviklis, mikrobangų-radaro judesio daviklis, ultragarsinis arba lazerinis judesio daviklis),
  • diapazonas (trumpo, vidutinio ir ilgo nuotolio judesio davikliai),

 

Galimos papildomos funkcijos (judesio daviklis su buvimo funkcija, prieblandos daviklis, laikmatis ir kt.),

  • taikomosios programos (automatika – apsaugos sistemos ir apšvietimo įrenginiai; robotika – gestais valdomi įrenginiai ir kt.),
  • kiti parametrai (maitinimo būdas – bevielis, laidinis; perduodamas signalas – skaitmeninis, analoginis, atsparumo išorinėms sąlygoms laipsnis ir kt.).

 

Paprasčiausias skirstymas yra tas, kuriame atsižvelgiama į naudojamą judesio aptikimo technologiją. Dauguma tokio tipo įrenginių naudoja įvairaus dažnio elektromagnetines bangas, tik ultragarso davikliai naudoja mechaninę (garso) bangą.

 

Kurį judesio jutiklį rinktis?

Terminas judesio davikliai apima įrenginį su stulbinančiu programų skaičiumi, kuris skiriasi priklausomai nuo pasirinkto įrenginio tipo. Gamintojai daugelį metų konkuruoja, kad sukurtų efektyvius ir tikslius daviklius. Dėl šios priežasties vėlesni šių įrenginių modeliai įgauna vis daugiau universalių pritaikymų ir daug naujų funkcijų. Jie naudojami tiek namuose, tiek visuomeniniuose pastatuose. Daugelis vartotojų juos sieja tik su įrenginiais, leidžiančiais automatiškai įjungti šviesas. Tačiau šiandien judesio davikliai yra kur kas daugiau, leidžiantys ne tik pagerinti gyvenimo komfortą, bet ir sukurti efektyvias apsaugos sistemas. Todėl verta juos atidžiau pažvelgti, kad įsitikintumėte, kokį daviklį pasirinkti ir kaip jį prijungti.

Vienas iš populiariausių judesio daviklio pritaikymo būdų yra sukurti apsaugos sistemas – signalizacijas, kurios leidžia nedelsiant pranešti apie neteisėtą patekimą į namą ir turtą. Signalizacija iškart įsijungia, kai jutiklio veikimo zonoje aptinkamas bet koks judesys. Dėl šios priežasties jutiklis montuojamas tiek pastatų viduje, tiek išorėje įvairiems tikslams. Kai kurie pažangesni įrenginiai taip pat leidžia nedelsiant informuoti apsaugos įmonę.

Be to, davikliai naudojami automatinėms šviesos perjungimo sistemoms įrengti. Tokiu būdu padidėja gyvenimo komfortas namuose – tamsoje nebereikia čiupinėti jungiklio, užtenka patekti į daviklio veikimo lauką. Viešosiose erdvėse naudojami ir judesio davikliai, kurie inicijuoja lempų įsijungimą. Dėl to sumažėja energijos suvartojimas - įvairių tipų įstaigų ir įmonių koridoriuose ir vonios kambariuose. Tinkamai tikslūs jutikliai taip pat gali išjungti šviesą, jei patalpoje nebe aptinkama buvimo. Dėl šios priežasties kai kurie iš jų vadinami buvimo jutikliais.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 265 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,