Mano Gargždai



Kviečiame prisijungti prie Tarptautinės džinsų dienos, skirtos seksualinio smurto prevencijai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių iliustr. Organizatorių iliustr.

VšĮ Ribologija – vienintelė nevyriausybinė organizacija Lietuvoje, dirbanti išskirtinai su seksualinio smurto prevencija, jau antrus metus balandžio mėnesį Lietuvoje skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos.

 

Balandžio 24 d. pasaulis mini #džinsųdieną, kurios metu bendruomenės nariai ir organizacijų darbuotojai (-os), kviečiami (-os) vilkėti džinsus ir parodyti palaikymą seksualinio smurto aukoms.

77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas. Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo.

Tarptautinės džinsų dienos prieš seksualinį smurtą istorija prasidėjo 1992 m. Italijoje, kai 45-erių vairavimo instruktorius išprievartavo į pirmąją vairavimo pamoką atėjusią 18 m. merginą.

Ji pranešė apie išprievartavimą, vairavimo instruktorius buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, o teismas nuteisė jį kalėti.

Tačiau instruktorius apskundė teismo nuosprendį sakydamas, kad mergina sutiko su juo santykiauti. Netrukus instruktorius buvo paleistas į laisvę, o teismo sprendime buvo teigiama, kad, kadangi auka mūvėjo labai aptemptus džinsus, instruktorius niekaip pats be jos pagalbos nebūtų jų sugebėjęs nuimti. Visoje Italijoje šis sprendimas tapo žinomas „džinsų alibi“ vardu.

Įtūžusios dėl tokio nuosprendžio, Italijos parlamentarės susirinko prie Aukščiausiojo teismo laiptų vilkėdamos džinsus. Jų žinutė, kad niekada negali būti jokio pateisinimo seksualinei prievartai, minima visame pasaulyje paskutinį balandžio trečiadienį.

Nuo seksualinio smurto nukentėję asmenys vis dar girdi – ką vilkėjai?

Mes sakome – drabužiai nėra sutikimas. Seksualinis smurtas nėra nukentėjusio asmens kaltė, tai sąmoningas smurtavusio asmens pasirinkimas.

Kviečiame, jei norite, anonimiškai pasidalinti savo istorija https://ribologija.lt/apietai/

Daugiau informacijos, kaip padėti sau ir savo artimiems www.prabilk.lt.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 799 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,